Винен тур във Винарна Свищов

 

 

 

На 6 Юни екипът на Винарна Свищов организира винен тур, на който специални гости бяха посланика на Република Франция у нас –  Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и г-жа Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма, заедно с Кмета и представители на Община Свищов и ректорът на Стопанска Академия „Д. А. Ценов“.

 

 

Виненият тур започна с посещение на лозовия масив Совата, край Свищов. Там, на около 2200 дка, са разположени лозя от сортовете Каберне Фран, Шардоне, Совиньон блан, Мускат, Траминер, Мерло, Ризлинг. Главният агроном на винарната – Георги Николов разказа за сортовото разнообразие и внедрените иновации на лозето. От 2014 година насам, освен ръчното бране, се извършва и механизиран гроздобер с помощта на гроздокомбайн. Изградена е и система за капково напояване.

 

 

Обиколката продължи на територията на винарната, където технологът Тихомир Петров запозна гостите с пътят на виното – от приемането на гроздето до бутилиране на готовия продукт.

 

 

 Представени бяха нововъведените през 2014 производствени мощности - микровинарски сектор за производство на бутикови вина, допълнителен ферментационен и съдов капацитет и изцяло нов бутилиращ цех. Направените инвестиции в производствената база и лозята надхвърлят 14 млн. лв.

 

 

В бутиковият сектор, пред гостите се проведе беседа свързана с процеса на производство на най-качествените вина, където по време на кампания влизат само ръчно брано, сортирано грозде в касетки, от което се произвеждат  бутикови вина.

 

 

Новата бутилираща линия е със значително подобрена производителност, предвид повишения обем на работа в следствие на увеличените продажби на вътрешният пазар и нови експортни поръчки, които Винарна Свищов изпълнява.

 

 

Тази атмосфера предразположи участниците към дискусия, в която се родиха интересни предложения и нови възможности за сътрудничество и развитие на винения туризъм. Гостите имаха възможността да дегустират вината от новата марка LEGIO I, както и новите реколти розе, спечелили сребърни медали в най-престижният световен конкурс за вина тип розе в Кан.

Върни се в началото