Римски ден в Никополис ад Иструм
На 13 април 2014 г. Археологически резерват Никополис ад Иструм стана мащабна сцена за антични възстановки от времената на Римската империя. 

Сред останките на древния град до село Никюп „оживяха“ древни ритуали, занаяти, весталки, легионери, патриции и знатни римлянки.


Римският ден е в рамките на Международното изложение „Културен туризъм“ и представи пред участниците в борсата, туроператорите, турагенти и всички посетители завършената през миналото лято социализация на резервата, както и потенциала на мястото за нови туристически атракции.


Събитието се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ със съдействието на Регионален исторически музей-Велико Търново. 


С живи картини в играта на времето се включи групата за антични възстановки "Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвет по туризъм – Свищов.


Демонстрациите на легионерите бяха придружени с възстановки на занаяти – ковачество, монетосечене и др. Дошлите в Никополис ад Иструм имаха възможността да стрелят с лък, да опитат автентични ястия и греяно вино по древноримски рецепти. 


Свищовският "AUREOS" допълни автентичната картина, като представител на божествената римска напитка – виното.

 

Върни се в началото