Тържества в лозята на Винарна Свищов откриха празника на града

 

 

 

Георги Василев, председател на съвета на директорите на Винарна Свищов, откри тържествата по случай гроздобера на лозовия масив край свищовското село Совата. Събитието беше уважено от представители на местната администрация и бизнеспартньори на винарната.

 

 

Молитвата за берекет на отец Евгени бе последвана от демонстрация на италианската гладиаторска школа „Групо сторико романо“ и групата за исторически възстановки „Първи италийски легион“ от Свищов, които отправиха молитва към римските богове за собственика на античното лозе и неговата реколта и пресъздадоха древни традиции при гроздобера и мачкането на гроздето.

 

 

От античната древност участниците в тържеството се пренесоха във високотехнологичното бъдеще, поведени на винен тур от маестро Федерико Ричи – главен енолог на Винарна Свищов. Гостите разгледаха охладителя, ротовинематиците, сортиращата линия, която подготвя най-ценните гроздови зърна за микровинификацията. Оттам младото вино ще отлежава в чисто нови бъчви от френски дъб, за да дойде реда на купажирането. Маестро Ричи посвети посетителите за правилата, по които енолозите събират едни гроздови сортове с други, защото в превъзходното купажно вино различните сортове трябва да се привличат като влюбени, след което ги поведе към бутилиращия цех, откъдето излизат истинските шедьоври от продуктовите линии на Винарна Свищов.

 

 

Тържеството продължи с организирана дегустация, на която гостите имаха възможността да опитат все още работните варианти на червените вина от реколта 2014 в сериите AUREOS, GORCHIVKA, както и предстоящия дебют на червено вино в серията LEGIO I – купажът от Каберне Фран и Мерло.

 

 

Същевременно на сцената на празника на града - Свищовски лозници Пламен Александров – и. д. кмет на града връчи наградата „Орел на Дунава“ на Кирил Маричков, която му беше присъдена за популяризиране на културно историческото наследство.

 

 

От своя страна изпълнителният директор на Винарна Свищов Свилен Димитров награди роклегендата с екземпляри от изисканата колекция “Legio I“ – бутилки с превъзходно бренди и розе, както и уникалния продукт на винарната „Ракията“, създадена от винен дестилат, отлежавал повече от четвърт век. Винарна Свищов награди Кирил Маричков за цялостния му принос към българската култура и гражданското общество.

 

 

В рамките на Свищовски лозници 2015 традиционно се проведе конкурс за домашно вино, в който участваха 17 вина, оценявани от технолозите във Винарна Свищов - Гено Танев и Тихомир Петров. След оспорвани финали, наградите получиха: Константин Атанасов, Виолета Герчева и Петьо Божинов.

 

 

По традиция празниците на града завършиха с по чаша или две, три червено вино от бъчвата, докарана, за целта от Винарна Свищов. Защото, където е текло, там пак ще тече...

Върни се в началото