"Винпром Свищов" - 70 години, милиони наздравици

 

 Разположен на южния бряг на Дунав, „Винпром Свищов“ се намира в сърцето на един от винените региони в България. Археологически находки показват, че той е предпочитано място за лозарство и винопроизводство още от древността.

Началото на модерното винопроизводство в Свищов може да се проследи още от далечната 1948 г. За тези 70 години компанията успява да достигне до милиони почитатели на хубавото вино, да сгрее празниците им с наздравица и да държи високо летвата на качественото българско винопроизводство.

Началото е „Совата“

Тогава е създадено ДЗС „Совата“ което се занимава с лозарство, а винопроизводство е изнесено в ДСП "Винпром Свищов". То разполага първоначално с две изби - до ж.п. гарата с капацитет 1500 тона и в с. Козловец с капацитет 1000 тона.

Целта е ясна – да се произвеждат висококачествени сухи вина, които да са за пример в Народна република България. Тогавашният местен вестник „Дунавска трибуна“ помества кратък репортаж от гроздобера: „Когато и на вашата трапеза, драги читателю, дойде лъскавата бутилка с хубаво вино, споменете си за пъргавите лозари, за майсторите – винари, на чийто труд я дължите и вложете усилията си да бъдете и вие първенци в производството“.

Мащабите на производството постепенно се увеличават. В периода между 1952 и 1960 г. в района на Свищов са създадени над 2500 дка лозови насаждения. Най-голяма част от тях са от сорта „Гъмза“. Година по-късно произведеното в региона грозде е над 1 800 т., а скоро дори се удвоява.

Новата изба

Голямото производство на качествено грозде надхвърля съществуващите производствени мощности. Започва строежът на нова изба. Тя е изградена между 1962 и 1964 г. в източната промишлена зона на Свищов и е с капацитет от 9000 тона.   
  

По това време ДСП „Винпром Свищов“ произвежда гъмзови, димятови, памидови и мискетови вина, както и прочутото свищовско каберне.

Първоначално предприятието е специализирано само в първично винопроизводство, като получените вина се предават за преработка и бутилиране на други предприятия от системата на ДСО “Винпром” поради липса на бутилираща линия или се изнасят в цистерни.

Дълго време за българското винопроизводство основният пазар е Съветският съюз. Но още през 60-те години на XX в. „Винпром - Свищов” изнася за пазари като Швейцария, Австрия, ГДР и Югославия. Средно на ден заводът изнася по 40 до 50 тона вино. А на година преработва около 13 млн. тона грозде.

През 1973 г. в предприятието е внедрена модерна автоматична бутилираща линия с капацитет 6000 бут./час. Това прави продукцията му още по-конкурентна на българския и европейски пазар. С решение на правителство от 1977 г. винарският сектор в България е реорганизиран. „Винпром - Свищов” е включен в състава на Лозаро-винарски комплекс (ЛВК) - Лясковец и става филиал на комплекса.

След приватизацията

Промените от 1988-1989 г. заварват българската винена индустрия в трудно положение. От 1986 г. в Съветския съюз са въведени ограничения в употребата на спиртни напитки, което рефлектира върху продажбите на българските дружества.

Кризата се засилва в началото на 90-те, когато започва процес на ликвидация на кооперативните земеделски стопанства и възстановяване на частната собственост върху земеделската земя. Земеделската земя се разпокъсва, собствеността върху нея става спорна. Производството намалява. Започва и процесът на масова приватизация – преминаването на собствеността от държавни в частни ръце.

През месец февруари на 1997 г. „Винпром - Свищов” е приватизирана от акционерно дружество „Винарна Свищов”, в което собственици са  170 работници и служители от предприятието. Тази промяна заварва „Винпром - Свищов” с подчертано експортна насоченост – около 90 % от продукцията се изнася за Великобритания, Норвегия, Холандия, Швеция, Япония и др.

Производството днес

Днес „Винпром Свищов“ е модерно винарско предприятие, което има пълното технологично оборудване за преработка, стабилизиране и бутилиране на вина. Гроздето, което се използва в производството на вино, е от собствени лозови масиви с площ от 4000 дка.

Разнообразието от собствено грозде позволява на „Винпром Свищов“ да произвежда богата гама отлични червени вина от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло и бели вина от сортовете Шардоне, Мускат, Траминер, Совиньон Блан и др. Освен добре познати на пазара в България вината на „Винпром Свищов“ са търсени и в чужбина.

Добре селектираният асортимент, екипът от висококвалифицирани специалисти и технологичната прецизност допринасят за отличните резултати на винарната. Нейни продукти са носители на престижни отличия и награди в местни и международни конкурси.

Върни се в началото