Мерло за удоволствие, но и за здраве

 

Освен приятел за компания, Мосю Мерло може да бъде и нашият домашен лечител. Както ви обещахме в предишната публикация, ще разкажем и с какво този сорт може да бъде полезен за здравето.

Отдавна са известни полезните свойства на червеното вино. Всички са чували за така наречения "френски парадокс" - във Франция се регистрират с 40% по-малко сърдечни заболявания в сравнение със средната за Европа Заболеваемост. При това французите не пазят особена диета, даже напротив - в тяхното меню са включени далеч не здравословни храни, богати на сол и мазнини. Разликата с другите европейци е в това, че французите редовно пият вино, най-вече червено. Това е част от тяхната кулинарна традиция, от културата и от ежедневието им. Затова във Франция има и най-много столетници. А ние добре знаем, че и в България до 100-годишна възраст доживяват хора от региони, в които по традиция виното редовно присъства на трапезата. Разбира се, в разумни количества.

Една от тайните съставки в червените вина носи трудното за произнасяне име транс-резвератрол. На него са посветени редица научни изследвания, включително и от български учени. Данните сочат, че тази съставка има положително влияние върху човешкия организъм - бори се с възпалителните процеси и с рака, забавя стареенето, помага при диабет, язва и затлъстяване. Затова се ползва и във фармацията.

Но чаша добро червено вино винаги е за предпочитане пред хапчетата и неслучайно тя присъства в оздравителните домашни процедури, известни от векове на българина.

Мерлото е сред онези червени сортове, които съдържат тази чудотворна съставка. Затова и произведените от него вина са толкова полезни. Учените признават резвератрола за дар от природата, притежаващ благоприятни за здравето качества. Като естествен антиоксидант той ни помага да бъдем жизнени и да изглеждаме млади, увеличава съпротивителните сили срещу различни инфекции и подобрява физическата издържливост.

"Винпром Свищов" използва грозде от сорта Мерло, отглеждано в собствени лозови масиви, за производството на вина от сериите Imperium, Legio I, Le vin, Gorchivka и Aureos.

Особена гордост за винопроизводителя е Gorchivka Merlot 2016. Виното е отличено със златен медал на „Винария 2018“ и е с бронзов от Decanter World Wine Awards 2018.

Според специално научно изследване, свързано с транс-резвератрола, високото му количество във вината Мерло от Свищов (8.07 mg/l) може да се обясни не само като сортова особеност, но и във връзка с големите температурни амплитуди по време на зреенето на гроздето в този регион.

Хладните есенни вечери идват с усещане за монотонност, но от нас зависи дали ще я оцветим с пъстро настроение. На доброто червено вино винаги може да се разчита. Както и на Доктор Мерло.

Доверете му се!

Следващият път ще разкажем за другите червени сортове, които "Винпром Свищов" използва, за да вплете в едно традиция и качество.

Върни се в началото