Свилен Димитров: Българите търсят вина от среден ценови клас

 

 

Г-н Димитров, Как приключи гроздоберната кампания и как оценявате тазгодишната реколта от грозде?

Тази година при нас, в Северна България, реколтата беше много добра, имаме значително по-високи добиви от предходните години и качеството на гроздето е много добро. Причините за това са различни, от една страна, не бяхме засегнати от градушките и проливните дъждове през пролетта, от другата страна това се дължи и на правилна и професионална работа в лозето, както и на допълнителни инвестиции от наша страна.

Какви проекти в момента правите и какви нови предстоят при вас?

През последните пет години реновирахме два от основните ни лозови масиви в местността „Совата”. Засадихме богато разнообразие от бели сортове – Траминер, Совиньон Блан, Мускат, както и нови за нас червени сортове – Каберне Фран и Марселан с което вече имаме много богато сортово разнообразие. В началото на следващата година предстои нов проект за презасаждане на лозовите ни масиви и във другата местност „Горчивка” при което вече ще бъдат обновени всичките ни 4000 д/ка лозя.. Всички лозя са със внедрени системи за капково напояване. Другата голяма инвестиция която направихме през тази година е пълна модернизация на избата – нов бутилков цех, приемно отделение, ферментатори и съдов капацитет, ново бутиково отделение. Имаме амбиции следващата година да инвестираме и в строеж на щато до лозовите ни масиви.

Това са много мащабни проекти, каква е според Вас тяхната възвръщаемост?

Възвръщаемостта не е бърза, обикновено са нужни доста години, но пък това е правилният път една изба да бъде конкурентна на българският и международният пазар, да се развива и произвежда все по-качествени вина – това е нашата дългосрочна стратегия.

Какви са основните тенденции на вътрешния пазар, какво е вашето място там и съответно вашата стратегия? Изобщо с какво ново ще изненадате почитателите си в България?

В последните години вътрешният пазар е от приоритетно значение за нас. Културата на пиене на вино се повиши и ни прави впечатление че започват да се търсят по-висококачествени продукти. Наблюдава се лек спад във вината тип Bag-in-box и нискокачествените вина под 4лв. Съответно има много висок ръст на вината в средният ценови клас 5,50-7,00лв, както и увеличение на вината над 10-15лв.
Относно нашата стратегия, тя е насочена към инвестиране във реклама и маркетинг на вътрешният пазар, пускане на нови марки висококачествени вина. Правим сериозни медийни рекламни кампании, дегустации, презентации, event събития. Пролетта на 2013г пуснахме нашата нова марка вина във средният клас „AUREOS”, която само за краткото време от половин година се наложи до най-утвърдените марки вина във средният клас, пролетта ще излязат новите бели вина в този клас. Преди месец пуснахме с едно ново висококачествено бренди „LEGIO I” в ценови клас 30лв, което предизвика много голям интерес и веднага спечели първо място на конкурса за високоалкохолни напитки „Балкан Ракия Фест”. Пролетта ще излезе на пазара ново висококачествено розе също под марка „LEGIO I”. Планираме също да развиваме основният ни бренд „Горчивка” в бели асортименти. Относно въпросът Ви за мястото ни сред конкурентите на вътрешният пазар – според резултатите ни тази година около 9-10 място по продажби на вино в България, като следващата година сме си поставили още по-високи цели!

Според ваши конкуренти износът е изключително нерентабилен? Така ли е, аз винаги съм смятала, че избите се стремят да работят основно за износ?

За съжаление е вярно че износът на българското вино не е особено рентабилен. До голяма степен това е така, защото през последните години много от българските изби влошиха качеството на вината за износ и компрометираха българските вина, поради което международните търговци търсят ниско качество вина от България на цени 0,60-0,70 евро за бутилка. Постепенно обаче аз вярвам че това ще се промени, и България отново ще си възвърне позициите на международните пазари.

Иначе износът е важен за големи изби като нас, за да реализират големите си обеми вина, които не могат да бъдат поети от българският пазар. Ние обаче не продаваме на всяка цена и нямаме интерес към пазари за 0,70 евро за бутилка. През тази година сключихме договори с компании във Полша и Виетнам, където продаваме качествени вина на рентабилни цени.

Какво още е необходимо, за да се развива вашият сектор?

Всички изби работят самостоятелно, нямаме сдружения и обединения на национално ниво, добре би било да се съберем всички винопроизводители и да работим за някаква кауза – примерно да развием външните пазари, или да променим всички безумици във Закона за виното и спиртните напитки – там нещата настина са много объркани.

За това обаче е нужно е да има обединител. Винпром Свищов може да бъде такъв, но ни трябват съмишленици!

Благодаря за това интервю г-н Димитров и успех в начинанията!

Аз също Ви Благодаря!

Върни се в началото