ИСТОРИЯ

Бакхус Бакхус
Релеф Релеф
Нове Нове
Нове Нове

 

Bonum vinum laetificat cor hominis.

Доброто вино носи радост в човешкото сърце.

(Римска поговорка)

 

 

Виното в древен Рим

Древните римляни са изиграли огромна роля в развитието на винената култура. Тъй като са го смятали за ежедневна необходимост, те са го „демократизирали” – то е било на разположение на всички, от робите и простите селяни, до най-висшите аристократи. Това води до разпространението на винената култура до всяко кътче на Римската империя. Много от принципите и техниките, разработени по римско време, могат да бъдат открити в съвременното винопроизводство.

Бакхус, бога на виното, е бил на изключителна почит. За огромното значение на виното за римляните свидетелства един интересен исторически факт.

Когато през 79 г. от н.е изригва Везувий, това е оказало разрушителен ефект върху римското винопроизводство. Това е бил един от най-големите и важни винени региони. Лозята в региона са били унищожени, както и складовете, в които са се съхранявали вината от реколта 78 г., което води до драматичен недостиг на вино. Разрушенията на търговското пристанище възпрепятства притока на вина от провинциите. Цената на наличното вино рязко се повишава, което го прави недостъпно, освен за най-богатите римляни. Недостигът на вино предизвиква чувство на паника сред римляните, които се втурват да садят лозя в районите около Рим, като дори са изкоренявали житни полета, за да имат достатъчно земя. Тези усилия са помогнали за бързо отстраняване на недостига на вино, но скоро водят до обратен ефект на пренасищане с вино и недостиг на зърно за римското население.

 

Нове

През 45 г. от н.е. римляните от VIII Августовски легион създават военния лагер Нове (Novae) на 4 километра източно от днешния град Свищов. Той е част от отбранителния пояс по река Дунав, известен като Дунавски лимес, който пази тогавашната римска провинция Долна Мизия от нашествията на племена от север. През 70 г. от н.е. император Веспасиян изпраща тук I Италийски легион, който остава близо четири века.

Нове се превръща във важен военен, градски и религиозен център, въпреки нестихващите варварски нашествия. Значимостта му се потвърждава от посещенията  на трима императори: Траян, Адриан и Каракала. Дори се предполага, че император Максимин Тракс може да е родом от Нове.

Виното е било важна част от живота в Нове. За това свидетелстват множество находки като изображения на Бакхус, съдове за вино и каменни релефи.

 

Върни се в началото