Лозя

 

Основните сортове, от които произвеждаме нашите червени вина и вината розе от серията Горчивка са Каберне Совиньон и Мерло.

 

Вината от тези сортове се отличават с оригиналния си добре изразен вкус на къпина и горски плодове, чудесно балансирани сладки танини и киселинност, и изразителност на цвета.

 

Лозовите насаждения с Каберне Совиньон и Мерло се намират в местностите Горчивка и Совата на територия от около 400 хектара.След спечелване на проект за финансово подпомагане, ние сме в процес на подновяване на около 1300 акра лозя с посадъчен материал от Италия и Германия.

Ще се отглеждат сортове като Каберне Фран, Мускат Отонел, Совиньон Блан и Траминер, които ще дадат възможност на винарната да разшири гамата си от продукти.

Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon)Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon)

Каберне Совиньон е най-разпространения в света червен винен сорт грозде.

Среднозреещ е - узрява през септември. Има много добра родовитост.

При нас този сорт развива напълно технологичните си качества - захари 21-24 %, сравнително висока киселинност 6,5-9 г/куб. дм, много добро съдържание на багрилна материя и екстракт.

Вината се отличават с интензивен аромат на дребни червени плодове - предимно касис, къпина и черница, интензивен тъмночервен цвят и добра плътност. При отлежаване в дъбови бъчни развиват богат, комплексен аромат, в който се откриват, подправки, нюанси на дъб, дим, а в по-старите вина - шоколад и канела. Вкусът е плътен, сочен и хармоничен. Обикновенно разкриват максималните си качества след 3 до 5 години зреене.

Мерло (Merlot)Мерло (Merlot)

Мерло е висококачествен винен сорт грозде, който узрява около средата на септември - около 10-15 дни по-рано от Каберне Совиньон.

Мерло натрупва достатъчно захари - 22-26 % и титруема киселинност около 6г/куб. дм, която е по-ниска в сравнение с тази на Каберне Совиньон.

Вината съзряват по-бързо в сравнение с произведените от Каберне Совиньон и като млади са по-хармонични поради по-ниската киселинност и наличието на по-меки танини. Ароматът на младите вина се описва като доминиран от нюанси, напомнящи зряла череша и синя слива. Много добре се развиват в присъствие на дъбова дървесина, като отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъба, захаросани плодове и дим. Много характерни за старите вина от този сорт са нюансите на трюфела.

Шардоне (Chardonnay)Шардоне (Chardonnay)

Шардоне е ранен винен сорт. В Североизточна България узрява около средата на септември.

При постигане на физиологична зрялост натрупва бързо захари - при 20-24 % и запазва сравнително висока киселинност от 7-9 г/куб. дм.

От него се получават изключително качествени бели вина с интензивен аромат най-често доминиран от нюанси на тропически плодове (пъпеш, ананас), смокиня, а в случаите когато е отгледано на варовикови почви, характерните минерални нюанси. Вината от сорта Шардоне се развиват много добре в контакт с дъбова дървесина и формират богат комплексен аромат.

Върни се в началото