Продължаваме нашата любопитна минипоредица „Ателието на винения технолог”. В нея главният технолог на „Винпром Свищов” Tihomir Petrov разкрива някои от тайните при отделните етапи във винопроизводството. Днес ще научим какво се случва след ферментацията, за която той ни разказа в първата част.

 

 

🍇🍇🍇

 

След приключване на алкохолната ферментация отделяме виното от винените утайки, които се образуват в процеса на трансформация. Виното е все още мътно и трябва да се избистри.

Започваме избистрянето – с естествени продукти, един от които е бентонитът. Той взаимодейства с белтъците, които преципитират и падат като утайка. Ако просто филтрираме виното, за да стане бистро, а не сме го стабилизирали, не сме утаили белтъците, то пуска утайка в бутилката. Това не е опасно, но не се харесва и донякъде разваля добрия вид на продукта.

Естествените киселини, които се съдържат във виното и създават този свеж вкус в устата, пък пускат кристали. При ниска температура винената киселина има свойството да кристализира. Визуално прилича на кристализацията при мастиката, но тук кристалите не се разтварят, а падат като утайка. За да премахнем това, изстудяваме виното до минус 6 градуса. Задържаме го така една седмица, след това го филтрираме и го връщаме в резервоарите.

След всичко това виното има нужда да си отпочине. Добре е да се остави около един месец без абсолютно никаква намеса. Така то се формира и се изменя. Ако опиташ виното веднага след всички обработки и после пак след един месец – все едно опитваш две различни вина.

Следващият етап е бутилирането, за което ще ви разкажем в третата част от нашата поредица.

Pin It on Pinterest