В нашата мини-поредица „Ателието на винения технолог” ви разказахме за тайнствата, съпътстващи процеса на винопроизводство. Последната част от нея е посветена на бутилирането. Ето какво разказва за него главният технолог на „Винпром Свищов” Tihomir Petrov:

 

 

След като виното си е отпочинало в продължение на един месец, трябва да го бутилираме. Важно е това да стане при температура, близка до 20 градуса. 19-21 градуса може да бъде, тъй като то променя обема си – при по-висока температура се разширява, при ниска се свива.

Както казват опитните колеги, винарството е 99% хигиена и 1% талант. Всичко е стерилно – машината, тръбопроводите, филтрите. Това е част от нашата отговорност към потребителите.

Виното преминава през филтриращи платна, така наречените шихти, които са с определена порьозност – говорим за микрони. Това е, за да задържим всички живи организми, които ако попаднат в бутилката, може да влошат качеството, което не бива да допускаме.

Така виното вече е напълно готово за бутилиране.

Използват се нови бутилки, които първо се изплакват с омекотена вода, тъй като твърдостта на водата е много важно нещо. Контролът е много строг. Трябва да сме абсолютно точни, няма плюс 1-2 милилитра – точно 750 трябва да са. Спазването на обема също е свързано с температурата (при по-висока обемът се разширява) и затова трябва да бъде много прецизно.

След бутилирането работата на технолога приключва. Вложили сме всичките си знания и умения. Вече остава само да пожелаем на всички да имат много поводи за наздравици с качествените свищовски вина.

Pin It on Pinterest