Виното винаги е добър подарък. То създава настроение, показва отношение и ако е добре подбрано, може да остави чудесен спомен. Как обаче да подбираме? Кои вина за какви поводи стават? Какво да изберем за мъж и какво – за жена? Как да зарадваме ценителите? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим в новата ни минипоредица „Виното като подарък”. В първата част ще разгледаме избора на вино според повода, във втората – според хората, а в третата ще обърнем внимание на специалните случаи, изискващи подбор на вина за истински ценители. Ще се радваме в коментарите да споделите своя опит – какво купувате и как подарявате вино.

Широко разпространено е мнението, че през студените сезони се пие червено, а през топлите – бяло и розе, но при избора на подарък сезоните далеч не бива да са единствен критерий. Най-важно за добрия ни избор е да направим подарък, който да е адекватен на повода.

Когато купуваме вино за наша собствена консумация, избираме или обичайното, или пробваме нещо ново – в повечето случаи действаме, водени от личния си вкус. Когато обаче избираме вино за подарък, трябва да се постараем повече, за да бъде бутилката наистина подарък, а не просто „нещо за пиене”.

Най-лесният за подготовка повод е обичайното приятелско събиране. След като ни поканят, трябва да помислим дали домакините имат траен интерес към определена марка, какви вина предпочитат и дали наистина добре познаваме вкуса им. Другият вариант е просто да купим своя последен фаворит, някакво наше скорошно откритие или пък любимото ни от години вино и да зарадваме с него своите приятели. Така можем да придадем дори на най-обикновеното домашно събиране елемент от собствения си стил. И наистина няма голямо значение колко скъпо вино ще изберем, важното е да знаем какво предлагаме – дали е сортово или купажно, от коя година е – все неща, повечето от които ги пише на етикета.

Друг обичаен повод за подаряване на вино е рожденият или имен ден. Бутилка вино е идеалният подарък за тези лични празници, независимо дали ще бъде изпита още с първите наздравици или пък ще си остане при рожденика или именика. Тук също е добре поне приблизително да познаваме вкуса на човека, за когото купуваме. Всъщност, повечето хора биха опитали всякакви видове вина и не биха се сърдили, ако не уцелим точния вкус. Затова можем смело да предложим нещо ново. В зависимост от нашите финансови възможности е добре да изберем по-скъп вариант. Все пак подаряваме на близък човек и искаме да го зарадваме, а не просто да му заредим хладилника или барчето.

По-големите поводи като юбилей, сватба или годишнина или раждане на дете пък изискват още по-сериозна подготовка. Не само виното трябва да бъде от високия ценови клас, но би било още по-тържествено, ако помолим да ни подготвят подаръчна кошница. В нея наред с 2-3 бутилки изискано вино може да има подходящи сирена, плод, кутия бонбони и украса с живи цветя. Можем също така да комбинираме избраното от нас вино с подаръчни чаши – любим вариант на празнуващите двойки.

Независимо какъв е поводът, би било много добре, ако се постараем за опаковката на избраната от нас бутилка. Малка картичка също би зарадвала получателя на подаръка. За дамите, както добре знаем, са задължителни и цветята.
Широката гама качествени вина, които „Винпром Свищов” предлага, дава достатъчно голям избор за всеки повод. Но каквото и да изберете, винаги гарнирайте подаръка си със сърдечни пожелания, усмивка и празнична наздравица.

Pin It on Pinterest