Дойде най-сладкото време от годината – гроздоберът. Натежалите от сладост гроздове ще бъдат обрани, за да се наслаждаваме отново на искрящо качествено вино. То е още по-добро, когато е от собствени лозя. В това отношение свищовската традиция е една от най-дългите в България.

От днес започваме да прибираме реколтата от нашите собствени лозя, но и поглеждаме с умиление назад във времето, когато свищовският винпром също е разчитал на собствено грозде. Неговото бране, както е и сега, е било сред най-важните събития в годината.

Ето какво ни разказва една публикация във в. „Дунавско дело” от края на август 1962 г.: „Корпусът на новата изба е подготвен, помещенията са дезинфекцирани и измити, готови за приемане на гроздето. Предприятието разполага с необходимите щайги. Те са подтегнати и складирани. Закупени са и колички „японки” за транспортиране на джибрите, с което се повишава и производителността на труда”.

С днешна дата всичко това звучи твърде мило, като приказка за предишни времена. Но тази приказка сега е реалност – тя е част от пътя на всяко зрънце, което ще стане глътка от нечия наздравица.

Поредната добра реколта очаква нашите грижовни ръце. Успех, гроздоберачи!

Pin It on Pinterest