Изберете страница

Да почерпят – първо Йордан, после Иван

ян. 7, 2019

След коледните и новогодишните трапези имаме нови поводи за наздравици – имените дни. Идват едни от най-хубавите зимни празници – Йордановден и Ивановден. В българската традиция те са част от януарската празнична серия, свързвана в миналото с липса на земеделска работа и повече къщна.

Йордан и Иван са сред най-разпространените български имена. Няма фамилия, в която да не присъства поне едно от двете. Йордановците са около 50 000, а Ивановците – малко над 100 000, сочи статистиката.

Но на Йордановден, наричан по християнски Богоявление и известен с изваждането на кръста от ледените води, празнуват и хората, носещи име Боян/а, Божан/а, Богомил/а, Богдан/а, Боголюб/а, Божидар/а, както още Теодосий и Найден.

На Ивановден редом с Иван/ка и Ваньо/Ваня имен ден имат Йоан/а, Калоян/а, Ивайло/Ивайлаа, Йовко/Йовка, Жан/а.

Да вдигнем наздравица за всички тях с прекрасно свищовско вино! Нека празникът засияе с AUREOS CABERNET SAUVIGNON – вино, което внася неповторима атмосфера с високото си качество. Такива са вината от цялата серия AUREOS на „Винпром Свищов“ – чудесна добавка към празничното меню. Ако организирате семейно тържество, ще откриете в тази серия подходящо вино за всеки вкус. А и ще бъдете домакин на ниво, ако сте именик.

А ако имате скъп на сърцето си празнуващ, не се чудете за подаръка. Изберете вино от серията LEGIO. Горещо препоръчваме LEGIO I Merlot & Cabernet Franc, реколта 2015, което спечели златен медал на „Винария 2018“. Уникално е! И най-придирчивият би го харесал.

Наздраве на всички празнуващи!

Pin It on Pinterest