Когато говорим за ароматно вино, Мускат е в челото на класацията. Той е истинско приключение за сетивата и няма как да бъде объркан с друг. Всяко зрънце от това грозде синтезира хилядолетната човешка история.

За Мускат се носят легенди, започващи от времената преди Христа. Дали Египет или Сирия е неговата прародина, не е установено с абсолютна точност, но има исторически податки, че римляните и древните гърци са познавали това прекрасно бяло грозде. Днес Мускат се отглежда в Италия, Испания, Франция, Португалия, Германия и Молдова. Масово е селектиран през 50-те години на 19 век. Според ДНК анализите той е получен при кръстосване на сортовете Шасла с Мускат де Сомур. След като покорява Западна Европа, по-късно си извоюва успех във всички страни с добре развито лозарство.

У нас традиционно присъства във винената палитра лозови масиви и се радва на траен интерес от българската винена аудитория. Специалистите твърдят, че сортовото семейство е богато на разновидности, всяка от които има различно оцветяване, големина на зърното и вкусови нюанси.

Този бял винен сорт е разпространен под името Мускат отонел, но е известен и като мотонел, мириславка, мускат отон, отонел фронтинян, шасла сейнт фиакр, мускателер отонел и др. Той вирее отлично върху леки хумусно-карбонатни почви по хълмист релеф. Не може да му се отрече устойчивостта – както на студ, така и на засушаване. Бере се в края на август.

Гроздът е сравнително малък, цилиндрично-коничен, а зърната са заоблени и средно големи, зеленикаво-жълти на цвят, понякога с ръждиви оттенъци. Кожицата на това грозде е тънка и жилава, месото е сочно и притежава отличителен, много специфичен вкус. Широко се ползва за направата на полусухи и сладки вина, както и за производство на ракия. А белите сухи вина, произведени от Мускат, се отличават с интензивен аромат, носещ цветен полъх и същевременно – плътен характер.

Експертите препоръчват мускатовото вино да се консумира още докато е младо. При поднасяне трябва да е охладено до 10 градуса. За това вино, ако държите на правилата, ползвайте чаши с форма на лале – разширени в долната част, стеснена в средата и леко разширяваща се горе. Това съвсем не е някакъв моден каприз. Такава форма на чашата дава възможност на обонянието да улови пълната гама от благоухания, а при отпиване виното попада първо върху езика.

Гастрономите често спорят с какво е най-добре да се съчетава мускатовото вино. Единодушни са обаче в това, че то не е подходящо за силно подправени блюда. С месо – да, но е по-добре то да бъде леко и умерено овкусено. Класика е комбинацията с риба и салати с морски дарове. В едно плато можете да съчетаете твърди сирена и ядки.

Каквото и да изберете, придържайте се към правилото да оставите виното да доминира във вкусовите усещания. Това важи с особена сила за този изключително ароматен сорт. Ще го откриете в следните продукти на „Винпром Свищов”:

LE VIN CHARDONNAY & SAUVIGNON BLANC & MUSCAT
AUREOS MUSCAT
VINIA MUSCAT.

Pin It on Pinterest