Широко известно е, че французите редовно пият по чаша вино заедно с обяда си. И то не само заможните, изисканите, младите или ценителите на вино. Пийват си всички, без разлика в социалното положение и материалното състояние.

Чашата вино съпътства французина така, както и много други френски традиции. Тя е част от кулинарната култура и от френската култура въобще.

Защо обаче вино, а не друго питие?

На първо място, защото това е традиционна за французите напитка. Впрочем, за българите също. Виното е сравнително лек алкохол, понася се добре, увеличава удоволствието от добрата храна, успокоява и създава настроение.

Когато наред с храненето върви и разговор, той може само да спечели от чашата вино, за която всички знаем, че сближава хората и ги прави по-искрени един към друг.
Освен всичко това то е и полезно – без значение дали е бяло или червено. От хилядолетия виното се ползва както за превенция на всякакви болести, така и при леки неразположения като стимулатор. За здравословните ползи от червеното вино пък има специални научни изследвания.

Да не забравяме – става дума за чаша вино, не повече. Именно мярката превръща този навик в нещо стилно.
Всеки европеец има какво да научи от изтънчените французи. Чашата вино, наред със споделената трапеза, е сред малките делнични удоволствия, които не бива да пропускаме.

Pin It on Pinterest