Блог

Малко вино в ястието? Защо не!

готвене-с-вино

Артистичните натури, които обичат да експериментират и в кухнята, със сигурност са пробвали да готвят с вино. Макар повечето почитатели на виното да виждат в него само напитка, то от векове се използва и за готвене. Никога не е късно да пробвате. Добавете от предпочитаното си вино в някое ястие и ще откриете цяла нова вселена.

 

Големите кулинари твърдят, че малко вино в ястието го прави по-вкусно и по-изискано. Разбира се, и продуктите за готвенеса важни, но и виното трябва да е качествено.

Не е нужно да сте Жак Пепен, ако решите да използвате вино, но следвайте все пак и неговите съвети. Френският маниер на готвене най-широко използва виното, а може би и най-отдавна. По отношение на стил и изисканост можем напълно да се доверим на французите. Но виното присъства в цялата европейска кулинарна традиция, включително и в българската.

 

Принципи

Има стотици рецепти, но най-общо при използването на виното за готвене има два принципа: като част от предварително мариноване на месо или като част от фин благоуханен сос. Отделно от това вино се използва и в сладкарството, но това вече е висш пилотаж.

Правилата са сравнително прости: силно ароматните вина (и червени, и бели) се ползват за марината и сосове на червени меса с по-плътен вкус. Към това винаги трябва да се включват и подправките и добре да се знае с кое вино те се комбинират добре.

Каквато и рецепта да изберете, ползвайте само качествено вино.
Гответе с настроение и сервирайте с любимо свищовско вино!