Изберете страница

Спомняте ли си невероятния Луи дьо Фюнес като дегустатора Дюшмен от „Крилце или кълка“: „Прекрасен цвят, леко виолетов, малко благородна утайка, капчиците се спускат бавно по чашата, виното е на 23 години, реколта 1953 – хубава година. Виното – това е земята. В случая тя е чакълеста. Виното е и слънце. Бих определил мястото като югозапад”.

Разбира се, не всекиму е даден подобен талант, но ценителите на виното добре знаят колко е важно понятието „тероар” във винопроизводството. То включва почвено-климатичните характеристики на даден лозарски район, от които зависи вкусът на виното и неговото качество.

С какво е уникален Свищовският тероар? Специалистите от десетилетия твърдят, че мястото е отлично за отглеждане на винени сортове лози. Не само заради черноземните почви, богати на жълт пясък с малко глина и скални частици, а и заради специфичното слънцегреене от тази част на Дунавския бряг. За отличаващия се вкус на тукашните сортове допринася и въздушното течение покрай реката, както и необходимата влажност на въздуха.

„Винпром Свищов” неслучайно е създаден в най-южната извивка на река Дунав – благословено съчетание на почва и климат. Мястото е магическо, вината ни – също!

Pin It on Pinterest