Екипът на „Винпром Свищов” успя да вдигне качеството на световно ниво, а завоюваните през 2019 г. отличия го доказват
 
Интервю с Владимир Георгиев, изп. директор на „Винпром Свищов“, и Ивона Разлогова, изп. директор на търговската структура „Винарна Свищов“
 
В нашия разговор в началото на годината прогнозирахте, че тя ще бъде успешна за „Винпром Свищов”. Реализира ли се прогнозата?
Владимир Георгиев: През тази година постигнахме редица успехи на наши и международни конкурси, получихме много отличия и доказахме, че покриваме високи стандарти за качество. Тъй като имаме доста собствени лозя – близо 4000 дка, реколтата е достатъчна за нашите очаквани продажби за 2020 г. В началото на годината прогнозирахме сериозни цифри от порядъка 2,5 – 3 млн. кг грозде, защото тази година за първи път част от лозята, които бяха нови, влизат в пълно плододаване, те вече са в третата си година. Затова смятахме, че реколтата ще е много голяма, но лозарството зависи много от климатичните условия.
Вече сме в края на гроздобера, а „Винпром Свищов“ е сред винопроизводителите с най-големи площи собствени лозя. Каква е реколта 2019?
Владимир Георгиев: Има различни реколти, върхове и спадове. За съжаление, не можем да се борим срещу градушките. Реколта 2019 е по-слаба от реколта 2018, защото бяхме ударени два пъти от градушка. В някои региони са направили ракетни площадки. В нашия регион е имало такава, която е премахната и няма изгледи да се появи отново.
Но трябва подчертаем, че въпреки щетите успяхме да съхраним реколтата и да приберем всичко. Вече всичко е прибрано, качеството е много добро и очакваме хубави вина, каквито традиционно правим във „Винпром Свищов”.
През сезона няколко серии вина на „Винпром Свищов“ преминаха ребрандиране. Пуснахте и нови марки на пазара.
Към кого са насочени те, какви са очакванията ви и какви са първите резултати от продажбите им?
Ивона Разлогова: Наистина няколко серии вина бяха ребрандирани и това на първо място е Vinia, която се предлагаше само в три- и петлитрови Bag in Box-ове. Вината от тази серия вече ca на пазара и в двулитрови Bag in Box-ове, както и в бутилка, с напълно обновена визия. Серия Vinia е насочена към масовия потребител и е в ниския ценови сегмент, който, според нас е важен от гледна точка на големите производители. Не е възможно да се произвеждат големи количества единствено от скъпи вина, които да се продават от 15 до 30 лв. за бутилка. Това са малки количества, с които голям производител като нас, който произвежда около 2 млн. литра годишно вино няма да може да съществува. Вината, които произвеждаме от този клас са с много добро качество. Всеки казва „виното е добро за цената си”. Ние се опитваме да произведем вино, което е по-добро за цената си. Така е и в серията Vinia, така е и в следващата по цена серия Aureos, така е и в новата серия, която пуснахме тази година на пазара – Château Svishtov и която вече има спечелени четири златни медала на международни конкурси. Château Svishtov се предлага в бутилки и в 5-литрови Bag in Box-ове. Това е изцяло нова серия с отлично качество и модерна визия. Прекрасно вино, което е подходящо както за празненства, така и за ежедневна консумация.
Другата ребрандирана серия е Legio I, като там освен визията, променихме и ценовата категория от висока към средна, което се дължи на факта, че самото вино е малко по -различно, по-свежо, не е отлежавало в дъб, за разлика от предходното Legio I. С тази серия ние се явихме на Berliner Wine Trophy и спечелихме Best producer from Bulgaria за 2019 г. 12 медала в Германия, пет медала на Лисабонското издание и два на Азиатското издание, общо 19 медала. Новата серия Legio Prima я наричаме експортна, тъй като тя основно е предназначена за експорт, но тя присъства и на българския пазар, разбира се.
Догодина са планирани за ребрандиране сериите Aureos и Gorchivka.
Говорите за промяна на нагласите за съотношение цена-качество. Но по силите ли е това на един производител, не е ли работа на браншови организации?
Владимир Георгиев: Резонен въпрос. Наистина това е работа на малко по-сериозна организация – било то асоциация, било то регионална или национална винарска камара. За съжаление, не виждаме подобен род дейности и се опитваме да го направим сами. Не казвам, че е невъзможно. Трудно е, но все пак се усеща реакцията на потребителя. Ще дам един пример. В течение на 4-5 години ние продаваме средно около 50 до 60 000 литра розе. Знаете, че Свищов е известен със своето розе. Реколта 2018 даде едно розе, което е на световно ниво. Спечелихме сериозни медали и в страната и в чужбина. Това показа, че розето е със световно качество и то се усети от потребителя. И тъй като аз съм човек финансист и гледам цифрите, за тази година продажбите ще достигнат 150 000 литра. За разлика от споменатите 50-60 000 литра годишно преди. Тоест, три пъти повече. Тъй като нямаме някакви особени маркетингови и рекламни активности за нашето розе през тази година, аз си го обяснявам единствено с реакцията на потребителя относно качеството на виното.
Както вече казахте, „Винпром Свищов“ стана „Best Producer from Bulgaria” в престижния конкурс Berliner Wine Trophy. Медали получиха вината и от конкурса MUNDUS VINI, както и от други съревнования. На какво отдавате тези успехи през годината?
Владимир Георгиев:През последните години при нас рязко се повиши качеството на виното. Това се дължи на отличната работа на нашия основен консултант от чужбина Федерико Ричи, който е италианец и е консултант на сериозни изби в страната и в чужбина. На него,заедно с местния екип и основно нашия главен технолог Тихомир Петров, отдаваме тези успехи. Защото лозята са същите, тероарът е същият, но преди нямаше такива огромни успехи. Екипът успя да вдигне качеството на световно ниво. Berliner Wine Trophy е доста показателен конкурс, където над 180 енолози от цял свят опитват вината, дават точки на сляпо и съответно се получава световно мнение за твоето вино. Това означава, че ако твоето вино там е спечелило сребърен или златен медал, то наистина е добро. Сериозен конкурс е и това дава тежест на медалите, което всъщност е нашата цел. В чужбина тези продукти, които са получили медали, консуматорът ги оценява, тъй като там въпросните медали имат тежест.
Оказват ли отличията влияние върху пазара на вино в България?
Ивона Разлогова: За съжаление, не толкова, колкото в чужбина. Българският консуматор има недоверие към отличията. Може би това недоверие има известни основания в някои аспекти. Знаете, че всеки слага медали на етикетите, но от отличие до отличие може да има голяма разлика.
Съществуват няколко международни конкурса, които са сериозни, където ние имаме истински триумф. Потребителят трябва да е добре информиран, за да направи правилния избор.
Какви са прогнозите ви за пазара на вино в България?
Владимир Георгиев: Пазарът на вино се очаква да расте и той расте, тъй като все повече хора пият вино. И което е интересно, расте повече пазарът на бяло и розе, отколкото на червено. В световен мащаб също се увеличава консумацията на вино, но основно расте делът на розето. Червеното се задържа на едно ниво и за този факт има обяснение. В световен мащаб, включително и в България, хората се опитват да се хранят все по-здравословно. А здравословната храна е по-лека, тя включва салата, риба, зеленчуци. А леката храна не върви с червено вино. За него има месо. Да не говорим за веганството, тенденцията към биохрани, безмесни ястия, а те основно вървят с бяло и розе. Но определено българинът продължава да увеличава консумацията на вино. Може би затова у нас има много регистрирани производители на вино.
Извън домашното производство.
Да, извън него. Но то е малко като обем. Статистиката показва, че от 70-80 млн. литра годишно производство на вино, домашното е 3-4 милиона.

След седмици започва един от най-натоварените търговски сезони – предколедното пазаруване. Да очакват ли клиентите на „Винпром Свищов“ някакви специални предложения?
Ивона Разлогова: Разбира се, специални предложения ще има. За този период имаме планирани маркетингови активности които ще се реализират в търговските вериги. Нашите клиенти ще имат специални предложения, нека да следят сайта на „Винпром Свищов” и нашата страница във Фейсбук, където редовно обявяваме актуалните си промоции.
Какви ще са приоритетите на компанията в следващата година – превес към износа или към вътрешния пазар?
Владимир Георгиев: Досега за нас основният пазар е бил вътрешният пазар. Но той се оказва доста тесен за такъв голям производител като нас от гледна точка на това, че голямата конкуренция задържа развитието на вътрешния пазар. Не може изведнъж от 1 млн. литра годишно, колкото продавахме досега, изведнъж да достигнем 2 млн. От друга страна, лозята произвеждат грозде за 2-2,5 млн. литра годишно, които трябва да се продадат. Това означава, че ще имаме действия да разширим вътрешния пазар, но ще се насочим основно към външния, за да реализираме нашата продукция. Основното, на което залагаме, е нейното качество, за което вече имаме сериозно международно признание.
 
Въпросите зададоха: Мирослав Иванов и Евелина Гечева

Pin It on Pinterest