Изберете страница

Пурпурният и загадъчен Каберне Фран

ян. 21, 2019

Един сорт държи ключа към вечната загадъчност на много от червените вина. Където и да присъства, той се разпознава по тъмните пурпурни оттенъци, съчетани с кадифена мекота. Името му, което винарите от векове произнасят с уважение, е Каберне Фран. Той се смята за по-стария родственик на Каберне Совиньон и също като него произхожда от Бордо, Франция.

Но почетното място, което заема сред червените винени сортове, той дължи не само на благородното си потекло, а и на качествата си топъл цвят, който не може да сбъркате, и вкус, който отлично се вписва в редица купажни вина, без да доминира.

Ненатрапчивото му присъствие в тях им придава дълбочина и плътност, които ценителите на качественото вино безпогрешно разпознават. Използва се за производство на трапезно червено вино, както и на розе.

Мосю Фран е познат и под други имена – Гро Каберне, Гро Видюр, Кармене, Бретон, Буше и др. Освен във Франция той вирее и в много страни от Източна Европа, включително и в България. В Италия и Швейцария е познат също отдавна, а САЩ, Автралия, Нова Зеландия, ЮАР и Чили допълват географското му разпространение.

Сортът е средно късно зреещ, а лозите достигат среден растеж. По-устойчив е от своя родственик Каберне Совиньон. В сравнение с него вината, сържащи Каберне Фран, са по-бедни на танини. Гроздът е коничен, средно плътен, а зърната са черно-сини, с дебела кожица и плътен налеп.

Можете да усетите кадифеното присъствие на Каберне Фран в следните вина на Винпром Свищов:

IMPERIUM LIMITED SELECTION CABERNET SAUVIGNON, MERLOT CABERNET FRANC

LEGIO I Merlot Cabernet Franc

LE VIN CABERNET SAUVIGNON MERLOT CABERNET FRANC

LE VIN ROS CABERNET FRANC MERLOT CABERNET SAUVIGNON

AUREOS Cabernet Franc

AUREOS Rose Cabernet Sauvignon Cabernet Franc

Pin It on Pinterest