Изберете страница

Различно вино – различни чаши

дек. 12, 2018

Повечето любители на виното вероятно знаят кое вино в какви чаши се сервира, но никога не е излишно да припомним. Ползването на един или друг вид чаши издава стил, а неглижирането на този елемент си е проява на лош вкус.

Без значение дали ще си пиете виното в уединение, със скъп човек или с много гости, добре е да знаете някои основни правила. Защото от чашата до голяма степен зависи как ще се възприеме напитката, дали ще се усети нейният аромат и дали ще звучат в хармония всички вкусови качества. Неслучайно французите разработват чаши дори за отделните сортове.

Формата и обемът на чашата подчертават основните характеристики от профила на виното, защото от тях зависи под какъв ъгъл течността попада в устната кухина. Затова те, заедно с температурата, имат основна роля за постигане на максимален ефект от глътката. Много дегустатори признават, че често стават грешки при оценяването на вина именно заради неподходящите чаши, в които са дегустирани.

Когато избираме винени чаши, трябва да заложим на тънкостенните, с добре оформено тънко и високо столче, от стъкло или от кристал. Чашата задължително трябва да бъде безцветна и прозрачна, с тънък ръб. Формата на балона е различна за отделните вина.

Винената чаша се пълни не повече от 1/3 и се държи за столчето – никога за балона. Специалистите напомнят, че ако я държите за балона, ще оставите грозни отпечатъци по стъклото, а и ще стоплите виното, което ще промени вкуса и аромата му.

Бялото вино изисква чаша с по-конична форма, в която ароматът няма да се разлее и загуби. Големината на балона може да варира, както и височината на столчето, но издължената визия е задължителна.

Червеното вино се сервира в чаша с по-заоблен балон, в който ароматът има възможност да се усети плътно. Тук също са възможни дизайнерски вариации в диаметъра и пропорциите.

Чашите за розе в повечето ресторанти са същите като за бяло вино. Класическият вариант изисква не много издължена форма на балона.

Чашата, разбира се, е важна. Но с нея не се изчерпват препоръките за консумация на вино. В продължението на нашия разказ ще ви запознаем с подходящите за всяко вино храни, както и с някои недотам известни детайли при дегустиране на различните вина.

Pin It on Pinterest