Изберете страница

Световна класика: Вкусно BBQ и червено вино

ян. 15, 2019

Хармонията на вкусовете е цяло изкуство. Да поднесеш подходящата за всяко блюдо напитка изисква познаването на някои правила, но не се изчерпва само с това.

Доброто комбиниране на вино и храна зависи от балансирането на подобни или съчетаването на контрастиращи вкусове.

Според специалистите киселините във виното балансират мазнините в храната. Това е в основата на класическите съчетания, ползвани и в делник, и в празник. Едно от тях е червено вино със свински котлет, вратна пържола, контрафиле или печена плешка. Тази комбинация се е наложила в трапезната традиция не само в България. Ценителите на качественото червено вино в целия свят знаят, че то най-добре си пасва със свинско месо.

Барбекюто винаги е било предпочитано при семейни тържества и посрещане на гости, а в последните години става все по-любимо. И наистина, едва ли има по-подходящо ястие както за лятото, така и за зимата от една добра BBQ-комбинация. Към нея върви 2-3-годишно червено вино със средно или по-силно тяло. Свинското печено също спада към ястията, с които традиционно се поднасят червени вина. Ако обаче поднасяте ястие със сос, виното трябва да е по-плътно. За традиционното българско ястие свинско със зеле се препоръчва червено сухо вино със средно тяло и добре изразена киселинност. Не бива да забравяме, че някои по-силни подправки могат да променят вкуса на виното.

Свинското месо притежава плътен вкус и по тази причина се съчетава най-добре с червените вина. Експертите говорят за баланс между протеини и танини. За неекспертите обаче конкретното вино е въпрос на вкус. Добър избор би било всяко вино, в което има от сортовете Каберне и Мерло.
GORCHIVKA CABERNET SAUVIGNON е сред най-качествените свищовски вина. В местността Горчивка, намираща се край Свищов, са част от лозовите масиви на Винпром Свищов. Вината от тази серия носят богата палитра от усещания чудесен завършек на всеки ден.

Приятна вечеря и наздраве!

Pin It on Pinterest