Див и бял – такъв е според името си този великолепен сорт, водещ началото си от района на Бордо и долината на Лоара във Франция. Звучното име му приляга – на френски „sauvage” означава “див”, а „вlanc” – “бял. Днес названието може да ни изглежда малко странно, но преди векове му е дадено точно то. Класическият изискан французин е наричан още „Фюме Блан” (Fumé Blanc) в някои райони на Франция и САЩ, “Мускат Силванер” (Muskat-Silvaner) в Австрия и “Файгентраубе” (Feigentraube) в Германия.

Белият винен сорт, добил огромна популярност в последния век и половина, се отглежда успешно в редица страни освен Франция – Италия, Австралия, Чили, САЩ и дори ЮАР. В Молдова, Унгария, Румъния и Словакия също добре познават този сорт.

В България той се чувства отлично и е част от най-добрите купажни серии. От години Совиньон Блан се смята за класика в родното винопроизводство. Той има завидно присъствие и във висококачествените сортови и купажни вина на „Винпром Свищов”.

Сортът е среднозреещ – бере се към средата на септември. Експертите смятат, че е сравнително неустойчив на заболявания и ниски температури. Най-добре вирее на по-пропускливи хумусно-карбонатни, канелено-горски и сиви горски почви. Затова се отглежда в проветриви и хълмисти райони.

Неговият малък, до средно голям грозд е цилиндрично-коничен и компактен. Зърната са по-малки, сбити и поради това – леко елипсовидно деформирани. Ципата е с дебел восъчен налеп, зеленикава на цвят, като при пълна зрялост достига кехлибарен нюанс. Месото има уникален възкисел вкус, който винарите оценяват като задължителна основа за качествен продукт.

Този елегантен Бял Дивак се слави и с изключителния си аромат. В основата е стабилната киселинна структура, водеща до свежи плодови нюанси. Експертите свързват аромата предимно със зеленото – неузрели ябълки, дъхави треви и млади билки. При по-топъл климат се долавят и по-зрели плодови нюанси.

Кристалната прозрачност на сортовото вино се разпознава дори от неспециалистите. Тя обаче се постига със строго спазване както на правилата за отглеждане, така и на технологията за производство. Има си и принципи при сервирането му – Совиньон Блан се поднася изстуден до 7-8°С, а ако е отлежавал в дъбови бъчви температурата трябва да е до 10-11°С.

Както повечето популярни французи, и този мосю е много комбинативен. По тази причина купажните вина с негово участие са на високо ниво, което удовлетворява и най-претенциозните вкусове. Твърдите и пушените сирена са особено подходящи за тях, както и морските дарове.

Совиньон Блан има своето свежо присъствие в превъзходните вина на “Винпром Свищов” от сериите Imperium, Le Vin и Aureos.

Pin It on Pinterest