Изберете страница

Федерико Ричи – главен консултант на „Винпром Свищов“

мар. 27, 2019

Свищовският климат и тероар за уникални

– Маестро Ричи, производството на вино е и творчески процес. На кой вид изкуство може да се оприличи или има от всички по малко?

– Производството на вино определено е творчески процес. Тъй като изисква както добри познания, така и чувство, то е много близко до рисуването. При производството на вино няма точни правила, то е по-скоро въпрос на баланс между професионалното ви отношение и емоционалните ви усещания. Същото е и при рисуването, където всеки път, когато създавате нова картина, можете да преоткриете нещо.

– Какво Ви привлече към тази професия и откога я практикувате?

– Исках да работя нещо, свързано с природата и нейните цикли. Движен от любовта към виното, а и понеже съм завършил агрономия, реших да специализирам лозарство и енология. Вече повече от 23 години съм лозар и производител на вино.

– Какви са основните правила при комбинирането на сортовете в купажните вина?

– Купажът, или смесването на сортове, е нещо съвсем различно от простото смесване на вина. При него концепцията е първа създавате изцяло нови вина, които са различни от чистата комбинация на вината. Купажирането е чудесна работа, тъй като решавате предварително какво да комбинирате, за да създадете своята идея за вино. Основното правило е да има хармония между специфичните особености на сортовете (не само химическата им стойност). Ако няма хармония, никога няма да постигнете вино с топ качество.

– Кои качества на гроздето са от решаващо значение за получаването на хубаво вино?

– Основното качество е зрелостта. Тя е различна за различните тероари, така че ключът е да позволите на гроздето да достигне тази зрялост като аромат, като полизахариди, като феноли, като захарност и киселинност, като цвят.

– С какво свищовските вина превъзхождат произвежданите в другите региони?

– Климатът и тероарът са уникални, като температурната разлика през нощта и деня и специалната песъчлива почва с малко глина са някои от специфичните особености.

– Според Вас коя от последните години беше най-добра за гроздовата реколта?

– Определено 2016 г., следвана от 2015 и 2017 г. за червените сортове и 2015 и 2018 г. за белите (пълна ароматна зрялост и чудесен баланс между тяло и свежест) и 2016 и 2018 г. за розе.

– Кое от вината на Винпром Свищов е Вашият фаворит?

– Всичките са чудесни. От специалната серия фаворити са ми GORCHIVKA Cabernet Sauvignon, LE VIN Ros , AUREOS Chardonnay и AUREOS Sauvignon Blan.

Pin It on Pinterest