Изберете страница

Червено, старо, руйно и горчиво – виното е в хиляди песни

ян. 29, 2019

Няма да преувеличим, ако кажем, че за виното има хиляди песни. Те са сътворени от музиканти с различна националност, а някои придобиват световна популярност. Да си спомним само Red Red Wine на UB40, която има редица кавър версии от създаването си през 1983 до днес.

Носителят на 17 награди Грами Ерик Клептън, удостоен още със званието Командор на Ордена на Британската империя, възпя божествената напитка в „Bottleof Red Wine“.

Сър Елтън Джон също има песен за вино, макар и бъзово: Elderberry Wine. Old Red Wine пък е сред хитовете на The Who.

Много Коледи в европейския радиоефир лидер беше песента на Клиф Ричард Mistletoe and Wine (Имел и вино).

У нас изключителна популярност има българската версия на шотланската песен Старата любов по текст на Робърт Бърнс, в който ключовият стих е ..налей от старото вино за миналите дни.

В българската песенна традиция виното е възпявано от векове. В най-стари източници от времето на турското робство е песента за младия Стоян, който се обзаложил с турчин да се надпиват с вино и спечелил. В златната съкровищница на българския фолклор е и песента Вино пият 50 юнака, които си дават клетва за братска вярност. Митичният Крали Марко също неведнъж е възпяван като герой, който може три бъчви вино да изпие.

Класика в градския ни фолклор през първата половина на XX век са песните, в които червено вино снощи пих и капка не остана, както и имате ли руйно вино, дайте го насам. Впрочем, с акцент върху виното са повечето от така наречените стари градски песни.

Налей ми вино в чаша тънкостенна, пееше незабравимата Катя Филипова. А Веселин Маринов ни накара да запомним, че истинското вино е горчиво, за подсладено няма да те дам.

Днес може и да се усмихнем на тази ретроспекция, но възпяването на виното във фолклора е имало силна роля за запазването на българското винопроизводство през вековете. В песните виното е руйно, младо, медовино, тежко или шербетлия. Семейната и календарната обредност са удължили живота на тези песни до наши дни.

Ех ти, вино бяло, защо не си червено според фолклористите е просто виц. Но е факт, че в повечето песни и наши, и по света, се пее за червено вино. Всяка песен за него би звучала съвсем на място в компанията на чаша превъзходно свищовско вино.

Pin It on Pinterest