Когато ви залее нежната музика на чаша бяло вино и сетивата ви се наситят с тази магия, благодарете на всеки от сортовете в купажа. Но знайте, че концертмайсторът в този оркестър е Шардоне. На неговите изключителни качества се дължи хармонията, заради която почитателите на белите вина стават все повече.

Повечето изследователи на неговата история твърдят, че тръгва от френските области Бургунд и Шампан, но има данни и за по-древни времена. Според някои от тях сортът води началото си от древен Рим, според други – от древна Месопотамия, откъдето през 9-и век французи са го пренесли в родината си. Именно от Франция тръгват и името, и славата на Шардоне.

През 60-те години на 20 век винопроизводители от Калифорния и Австралия му отделят огромни площи и скоро сортът покорява света с превъзходния си вкус. Днес той вирее на почти всички континенти и винопроизводителите го поставят в челото на класацията си за бели сортове.

Ценителите отлично познават всички оттенъци на виното, направено от сорта Шардоне. От векове до днес това сортово вино има милиони почитатели по света. Но поради отличната си съчетаемост с други бели сортове Шардоне присъства в най-различни купажи. Използва се и като подобрител при производството на шампански вина. Световноизвестни френски марки традиционно включват Шардоне в своите купажи.

Майсторите – енолози обичат да работят с този сорт, защото той им дава творческа свобода. Нюансите в нежния му цвят и фините нотки на аромата му са неизчерпаем източник на вдъхновение за технолозите с творческа нагласа. Според тях да се работи с Шардоне е предизвикателство за въображението и наслада за артистичната душа.

По потенциал за отлежаване Шардоне е в челната тройка сред белите сортове. Познавачи твърдят, че вината, произведени в Бургундия и Шабли, могат да отлежават дори 30 години.
Сортът зрее в края на август, непретенциозен е към почвите, но вирее най-добре на глинено-варовикови почви. По отношение на климатичните предпочитания се забелязва, че в по-хладни райони се получава по-добро качество.

Гроздът е сравнително малък, цилиндрично-коничен, а дръжките – къси и средно дебели. Зърното е жълто-зелено, по-дребно, сферично, с тънка и жилава ципа. Месото е фино и сочно.

Шардонето се поднася охладено от 9 до 11ºC. Подходящо се за салати, меки сирена, риба, паста и пиле. Десертите с плодове и нежен плодов крем също са отличен съпровод за това вино.

Подарете си една нежна музика за душата и се насладете на качествените свищовски вина, произведени с много вещина и любов. Сортът Шардоне присъства в следните наши продукти:

IMPERIUM LIMITED SELECTION CHARDONNAY & SAUVIGNON BLANC
LEGIO I CHARDONNAY
LE VIN CHARDONNAY & SAUVIGNON BLANC
LE VIN CHARDONNAY & SAUVIGNON BLANC & MUSCAT
AUREOS CHARDONNAY
VINIA CHARDONNAY.

Pin It on Pinterest