Изберете страница

Шестте най-добри храни за червено вино

дек. 18, 2018

Познавачите на доброто вино знаят, че сортовете Каберне са най-популярни както у нас, така и по света.

И в това няма нищо случайно. Отличната комбинативност на тези френски сортове ги прави незаменими особено при купажните вина.

От всички видове Каберне обаче най-предпочитан от лозарите е Каберне Совиньон. Не само заради вдъхновяващия аромат и богатия вкус, а и заради потеклото си. Както редица известни френски сортове, и той произхожда от Бордо.

Историята на очарователния французин е добре проучена, макар изследването да е отнело столетия и да е съпътствано от много спорове. Неговото потекло е проследено до 17 век, когато по естествен път са се кръстосали Каберне Фран и Совиньон Блан. Както се случва във френските романи, далечното преплитане се развива като вдъхновяваща любовна история. Един каприз на природата създава шедьовър.

От този вече разгадан мит тръгва безспорната комбинативност на Мосю Каберне Совиньон, който умее отлично да се съчетава.

За него знаем доста. Наред с установения по ДНК-път произход за сорта има данни, че с леки отстъпления пред Мосю Мерло е номер едно в света по разпространение. Освен във Франция, Италия и Испания, за които изглежда в реда на нещата да се развива, той се отглежда още и в Германия, Великобритания, Румъния, Гърция, Унгария, Кипър и Словения. Неговата виталност и устойчивост са го пренесли чак в Молдова, Украйна, Грузия и Русия. И това не е всичко. Каберне Совиньон е вече традиционен сорт в САЩ, Латинска Америка, ЮАР, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

За България се знае от десетилетия, че е най-разпространеният винен сорт. Обича хълмове, леко песъчливи и хумусно-карбонатни почви. Узрява през втората половина на септември. Зърното не е много едро, а кожата му е дебела. Подходящ е за получаване на плътни на цвят червени вина заради високото съотношение между кожа и месеста част на гроздето. Тази негова особеност го прави и устойчив на сиво гниене, измръзване и засушаване.

Интензивният цвят и запомнящият се вкус правят Каберне Совиньон незаменим при производството на висококачествени червени вина. В продукцията на „Винпром Свищов“ сортът се използва за производство на следните вина:

IMPERIUM LIMITED SELECTION CABERNET SAUVIGNON, MERLOT & CABERNET FRANC

LE VIN ROSÉCABERNET FRANC & MERLOT & CABERNET SAUVIGNON

LE VIN CABERNET SAUVIGNON & MERLOT & CABERNET FRANC

LE VIN CABERNET SAUVIGNON & MERLOT

GORCHIVKA CABERNET SAUVIGNON

AUREOS CABERNET SAUVIGNON

AUREOS ROSÉ CABERNET SAUVIGNON & CABERNET FRANC

Pin It on Pinterest