Блог

Неща, които трябва да знаем за розето

Неща,-които-трябва-да-знаем-за-розето

Без съмнение розето е вино за ценители. Намиращо се в зоната на по-изисканите усещания, то несправедливо е причислявано към дамската палитра вина. Истината е, че и мъжете пият розе с удоволствие, защото пред добрия вкус всички са равни. Ето и най-важните 5 неща, които е добре да знаем за розето.

 

1. Все още част от хората мислят, че то е смесица от бяло и червено вино. Това е възможно само при шампанско розе. Всяко останало розе се прави по специална технология.

2. Тайната на розето е, че се използват червени сортове, а при производството се прилага технологията за бели вина. За отделяне на мъстта от ципите се използва пресоване, като се оставя да ферментира само сокът. Неслучайно производството на качествено розе е мерило за професионализма на всяка винарна.

3. Цветът на розетата е различен. Той зависи както от сортовете, които са използвани, така и от интензивността на пресоване и от продължителността на ферментиране. Някои наричат цвета „лучен” или „сьомга”, но той може да бъде от златист до бледочервен.

4. Едва през 60-те и началото на 70-те години розето добива популярност в Европа и САЩ. И съответно по същото време е класифицирано като отделен вид вино. У нас няма изоставане – тенденцията минава и през България. Но не като временна мода, а като устойчиво потребителско търсене и постоянно разширяваща се палитра на производство.

5. Както е при бялото и при червеното вино, така и поднасянето на розе изисква подобаващ кулинарен съпровод. То си подхожда с почти всички плодове. Специалистите съветват да го сервираме с пилешко, патешко, пуешко, а също така с риба и морски дарове.

 

Вино за всеки повод

С храна или без, розето е подходящо за всякакви поводи. Особено ценна е неговата свежа прохлада в летния сезон. Чаша ароматно розе е добър избор за всеки, който иска да се зареди с позитивизъм и добро настроение.
На любителите на розето, както и на тези, които все още не са открили неговата прелест, препоръчваме качествените розета на „Винарна Свищов”, които можете да откриете в нашия електронен магазин.

2 мнения за “Неща, които трябва да знаем за розето

  1. Krasimir Yankov каза:

    Ваш клиент съм! Харесвам вината и коняка Легио! Подарявам Ви едно мое име за цвят на виното розе, цвят на “обедна Луна”! Виждали ли сте цвета на Луната лятно време по обяд на фона на светлосиньото небе ??? Бъдете здрави и успешни!

  2. Ивайло каза:

    Вашето Розе е номер едно, обожавам го!

Comments are closed.