Без съмнение розето е вино за ценители. Намиращо се в зоната на по-изисканите усещания, то несправедливо е причислявано към дамската палитра вина. Истината е, че и мъжете пият розе с удоволствие, защото пред добрия вкус всички са равни.

Ето и най-важните 5 неща, които е добре да знаем за розето.

1. Все още част от хората мислят, че то е смесица от бяло и червено вино. Това е възможно само при шампанско розе. Всяко останало розе се прави по специална технология.

2. Тайната на розето е, че се използват червени сортове, а при производството се прилага технологията за бели вина. За отделяне на мъстта от ципите се използва пресоване, като се оставя да ферментира само сокът. Неслучайно производството на качествено розе е мерило за професионализма на всяка винарна.

3. Цветът на розетата е различен. Той зависи както от сортовете, които са използвани, така и от интензивността на пресоване и от продължителността на ферментиране. Някои наричат цвета „лучен” или „сьомга”, но той може да бъде от златист до бледочервен.

4. Едва през 60-те и началото на 70-те години розето добива популярност в Европа и САЩ. И съответно по същото време е класифицирано като отделен вид вино. У нас няма изоставане – тенденцията минава и през България. Но не като временна мода, а като устойчиво потребителско търсене и постоянно разширяваща се палитра на производство.

5. Както е при бялото и при червеното вино, така и поднасянето на розе изисква подобаващ кулинарен съпровод. То си подхожда с почти всички плодове. Специалистите съветват да го сервираме с пилешко, патешко, пуешко, а също така с риба и морски дарове.

С храна или без, розето е подходящо за всякакви поводи. Особено ценна е неговата свежа прохлада в летния сезон. Чаша ароматно розе е добър избор за всеки, който иска да се зареди с позитивизъм и добро настроение.

На любителите на розето, както и на тези, които все още не са открили неговата прелест, препоръчваме качествените розета на „Винпром Свищов”, които можете да откриете в нашия продуктов каталог:

https://svishtov-winery.com/produ…/%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b5/

Pin It on Pinterest