ВИНАРСКА ИЗБА С НАД

75 ГОДИШНА ИСТОРИЯ

1948 г.

Началото е Совата

В Свищов е създадено ДЗС "Совата", което се занимава с лозарство, а винопроизводството е изнесено в ДСП "Винпром Свищов". 

Първоначално ДСП "Винпром Свищов" разполага с изба до ж.п. гарата в Свищов с капацитет 1500 тона и втора изба в с. Козловец с капацитет 1000 тона. 

В периода между 1952 г. и 1960 г. в района на Свищов са създадени над 2500 дка. лозови насаждения. Най-голямата част от тях са "Гъмза". Година по-късно произведеното в региона грозде е над 1800 тона. 

началото винарна
1962 г.

Строеж на нова изба

Голямото производство на качествено грозде надхвърля съществуващите производствени мощности. Започва строежът на нова изба. Тя е изградена между 1962 г. и 1964 г. в източната промишлена зона на Свищов и е с капацитет от 9000 тона. 

Дълго време за българското винопроизводство основният пазар е Съветския съюз. Но още през 60-те години на XX век "Винпром Свищов" изнася за пазари като Швейцария, Австрия, ГДР и Югославия. Средно на ден заводът изнася по 40 до 50 тона вино. А на година преработва около 13 млн. килограма грозде. 

stroesh na nova nvinarna 1
1973 г.

Нова бутилираща линия

 

През 1973 г. в предприятието е внедрена модерна автоматична бутлираща линия с капацитет 6000 бут/час. Това прави продукцията му още по-конкурентна на българския и европейски пазар. 

 

nova butilira6ta liniq
90 - те

Кризата

Кризата в началото на 90-те, процесите на масова приватизация, ликвидация на кооперативните земеделски стопанства и възстановяване на частната собственост върху земеделкстата земя рефлектират негативно върху цялата винена индустрия в България. 

krizata
1997 г.

Приватизацията

През месец февруари на 1997 г. "Винпром Свищов" е приватизиран от акционерно дружество "Винарна Свищов", в което собствениците са 170 работници и служители от предприятието. Тази промяна заварва "Винпром Свищов" с подчертано експортна насоченост - около 90% от продукцията се изнася за Великобритания, Норвегия, Холандия, Швеция, Япония и др. 

Privatizaciqta
2018 г.
proizvodstvo

Производството днес

Днес "Винарна Свищов" е модерно винарско предприятие, което има пълното технологично оборудване за преработка, стабилизиране и бутилиране на вина. 

Гроздето, което се използва в производството на вино е от собствени лозови масиви с площ от над 4000 дка. Разнообразието от собствено грозде позволява на "Винарна Свищов" да произвежда богата гама отлични вина. 

proizvodstvoto-dnes