Изберете страница

Изборът на подходяща чаша за вино е част от винената култура и е важен по много причини. Този избор е от особено значение за хората, които не просто си наливат нещо за пиене, а създават свой собствен ритуал при поднасянето на вино.
Преди всичко чашата трябва да даде възможност на напитката да разгърне пълноценно своите качества. Това се постига преди всичко с формата на чашата. От нея зависи къде ще попадне глътката вино и кои рецептори ще открият първи прелестта на този дар от боговете.
Така за червените вина е установено, че дават максимума от своя аромат в чаши, които са по-широки в долната си част. Височината пък помага на ароматите постепенно да се изкачват нагоре и да достигат обонянието, чиито възприятия също участват.
Белите вина пък се усещат по-цялостно, когато се поднасят в издължени чаши, при чието използване вкусът и ароматът работят в съвършен синхрон.
Чашите с форма на лале също се ползват при белите вина, но техният истински триумф е при розетата. Това любимо вино все повече се възприема като подходящо за всеки сезон.
Наред с тези основни правила личният вкус е водещ при избора на чаша, както и цялостният стил на нашата трапеза. Най-добра, разбира се, е чашата, с която можем да кажем наздраве на любими хора и да преживеем споделена винена емоция.

Pin It on Pinterest