Белите вина си имат свои верни фенове както сред жените, така и сред мъжете. Те присъстват редовно на нашата трапеза и е добре да знаем малко повече за тях.

1. Температурата на сервиране е важна. В никакъв случай не поднасяйте бяло вино със стайна температура. Ако при червените това е правило, то за белите има специфични изисквания. Обичайната температура варира от 8 до 13 градуса, като според специалистите не бива да слагаме бутилката във фризера дори за малко, защото рязкото охлаждане променя вкусовите качества. Колкото по-сухо е виното, толкова по-охладено се сервира.

2. Слагането на кубчета лед в чашата с бяло вино променя вкуса му. Културата на виното не допуска подобно поднасяне. Доста хора обаче си слагат лед във виното, като така го правят по-леко за консумация.
3. Лимон – в никакъв случай. Резен лимон, поставен в чаша с бяло вино, изцяло променя аромата и вкуса му. Дори да намирате това за много шик, лимонът няма място в чашата с бяло вино.

4. Ако смятате, че бяло вино се прави само от бели винени сортове грозде, грешите. Да, това е обичайната практика, но бяло вино се произвежда и от червени, и от розови сортове. С отстраняване на ципите се премахват и багрилните вещества. За целта месестата част на сорта трябва да е почти безцветна.

5. Само скъпото бяло вино е качествено. Това е заблуда, защото в Европа, а и у нас, може да се намери качествено бяло вино на съвсем достъпна цена.

6. Обичайна е комбинацията на бяло вино и риба, но можете да го сервирате и със салата, ако в нея има пилешко или сирена. За рибата изключение правят сьомгата и шаранът – за тях бялото вино не е най-подходящо.

7. Бялото вино е за лятото. Това е може би най-разпространената заблуда. Да, с настъпването на по-топлото време те стават все по-предпочитана напитка. Но това не означава, че са само за лятото. Бялото вино има свои верни фенове, а и е подходящо за всякакви случаи.

Чаша добре охладено бяло вино е отличен завършек на деня, а бутилка от тази свежа напитка е отличен подарък.

Опитайте чудесните свищовски бели вина сериите Le Vin, Aureos и Imperium.

Pin It on Pinterest