Блог

Траминер – южният тиролец с обсебващ чар

Когато не знаеш какво вино искаш, поръчай си Траминер, защото със сигурност ще ти хареса. Този съвет на опитните сомелиери се основава на многократно доказаните качества на този сорт: плътен аромат, отличителен вкус и перфектен златист цвят. Както сортовото вино, така и комбинацията му с други сортове удовлетворяват и най-капризния вкус.

Според специалистите Траминерът изобщо не е лесен – нито за отглеждане, нито за винопроизводство. За разлика от другите бели сортове той изисква по-специални климатични условия, за да даде най-доброто от себе си. Но пък когато е направено майсторски, виното може да бъде като истински шедьовър в бутилка.

Познавачите смятат, че това вино спокойно може да бъде поднесено и без мезе. Но ако все пак държите да го комбинирате с нещо, изберете пушени сирена и тропически плодове. Всякакво птиче месо би било подходящо, ако е приготвено с умерено количество подправки.

traminer

Траминерът е среднозреещ и е готов обикновено в средата на септември. Обича хумусно-карбонатните почви, както и вятъра по хълмистите местности. Малкият коничен грозд може да бъде доста сбит, а зърната са овални, с дебела кожица.

Произходът на сорта е от Тирол в Австрия и Южен Тирол в Италия – район с прастари винени традиции – както италиански, така и австрийски. Името Траминер произлиза от малкото винарско селце Tramin (на немски) или Termeno (на италиански). Днес то се ползва като синоним на оригиналното име Gewürztraminer, а на немски „гевюрц“ означава „подправка“.

Това съвсем не е случайно – вкусът и ароматът са силни и специфични и заради тях този южнотиролец се слави със своя обсебващ чар. Популярен е в почти цяла Европа плюс САЩ, Канада и ЮАР. И като всеки чаровник живее под различни имена: Traminer Musque, Traminer Parfume, Aromatico, Rusa, Traminac, Tramini, Rousselet, Edeltraube, Savagnin Rose, Traminer Aromatique, Roter Traminer. Забележително е, че в тази именна палитра преобладават названията, свързани с аромат – една от най-отличителните черти на сорта. Верните фенове на този сорт никога не могат да го сбъркат с друг.

Освен за производство на висококачествени бели вина Траминер се ползва и за шампански виноматериали, твърдят експертите в бранша. Златистите отблясъци, както и плътният вкус добавят към тази винена емоция искрици опияняваща страст.

В продукцията на „Винарна Свищов” този очарователен сорт ще откриете в CHATEAU SVISHTOV TRAMINER – носител на златен медал от престижния конкурс Berliner Wein Trophy, както и в любимият на аудиторията AUREOS TRAMINER.