Когато не знаеш какво вино искаш, поръчай си Траминер, защото със сигурност ще ти хареса. Този съвет на опитните сомелиери се основава на многократно доказаните качества на този сорт: плътен аромат, отличителен вкус и перфектен златист цвят. Както сортовото вино, така и комбинацията му с други сортове удовлетворяват и най-капризния вкус.

Според специалистите Траминерът изобщо не е лесен – нито за отглеждане, нито за винопроизводство. За разлика от другите бели сортове той изисква по-специални климатични условия, за да даде най-доброто от себе си. Но пък когато е направено майсторски, виното може да бъде като истински шедьовър в бутилка.

Познавачите смятат, че това вино спокойно може да бъде поднесено и без мезе. Но ако все пак държите да го комбинирате с нещо, изберете пушени сирена и тропически плодове. Всякакво птиче месо би било подходящо, ако е приготвено с умерено количество подправки.

Траминерът е среднозреещ и е готов обикновено в средата на септември. Обича хумусно-карбонатните почви, както и вятъра по хълмистите местности. Малкият коничен грозд може да бъде доста сбит, а зърната са овални, с дебела кожица.

Произходът на сорта е от Тирол в Австрия и Южен Тирол в Италия – район с прастари винени традиции – както италиански, така и австрийски. Името Траминер произлиза от малкото винарско селце Tramin (на немски) или Termeno (на италиански). Днес то се ползва като синоним на оригиналното име Gewürztraminer, а на немски „гевюрц“ означава „подправка“.

Това съвсем не е случайно – вкусът и ароматът са силни и специфични и заради тях този южнотиролец се слави със своя обсебващ чар. Популярен е в почти цяла Европа плюс САЩ, Канада и ЮАР. И като всеки чаровник живее под различни имена: Traminer Musque, Traminer Parfume, Aromatico, Rusa, Traminac, Tramini, Rousselet, Edeltraube, Savagnin Rose, Traminer Aromatique, Roter Traminer. Забележително е, че в тази именна палитра преобладават названията, свързани с аромат – една от най-отличителните черти на сорта. Верните фенове на този сорт никога не могат да го сбъркат с друг.

Освен за производство на висококачествени бели вина Траминер се ползва и за шампански виноматериали, твърдят експертите в бранша. Златистите отблясъци, както и плътният вкус добавят към тази винена емоция искрици опияняваща страст.

В продукцията на „Винпром Свищов” този очарователен сорт ще откриете в CHATEAU SVISHTOV TRAMINER – носител на златен медал от престижния конкурс Berliner Wein Trophy, както и в любимите на аудиторията AUREOS TRAMINER и VINIA TRAMINER.

Pin It on Pinterest